Senin, 13 Mei 2013

Στον θρόνο της Ευρώπης και πάλι ο Ολυμπιακός, 100-88 τη Ρεάλ

Στον θρόνο της Ευρώπης και πάλι ο Ολυμπιακός, 100-88 τη Ρεάλ
Euroleague Basket Olympiakos Winner Ο Βασίλης Σπανούλης σηκώνει στον αέρα της "02 Αrena" το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκα. Από πίσω διακρίνονται οι ιδιοκτήτες Αφοι Αγγελόπουλοι

Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το περσινό φάϊναλ φορ….Το 2012 ήταν στην Κωνσταντινούπολη, φέτος στο Λονδίνο, όπου ο αυτοκράτορας του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ο Ολυμπιακός, έδωσε τα διαπιστευτήριά του κατατροπώνοντας στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα με 100-88 τη Ρεάλ Μαδρίτης και στέφθηκε για τρίτη φορά στην ιστορία του (1997, 2012, 2013) και δεύτερη συνεχόμενη πρωταθλητής Ευρώπης. Η ομάδα του Μπαρτζώκα, ο οποίος γίνεται ο πρώτος Έλληνας προπονητής που κατακτά τρόπαιο της Ευρωλίγκα, παρά το γεγονός ότι μπήκε πολύ άσχημα στο παρκέ και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 17 πόντους διαφορά (10-27) στην πρώτη περίοδο στη συνέχεια βρήκε το σθένος όχι μόνο να καλύψει τη διαφορά, αλλά να πάρει τελικά μια μάλλον εύκολη νίκη με σκορ που κατά διαστήματα έφτασε ακόμη και στο +14. ΜVP του τελικού αναδείχθηκε ο Έϊσι Λο, ενώ MVP του final-4 αναδείχθηκε η μεγάλη μορφή του αγώνα, ο Βασίλης Σπανούλης που ισοφάρισε το ρεκόρ του Τόνι Κούκοτς. «Κλειδί» της νίκης για τους «ερυθρόλευκους» η συγκλονιστική άμυνα στο 2ο μέρος, ο επιθετικός πλουραλισμός που είχαν και η σπουδαία βοήθεια από τον πάγκο, ωστόσο μορφές του αγώνα ήταν οι Σπανούλης (ήταν συγκλονιστικός στο δεύτερο μέρος), Χάϊνς, Λο και Περπέρογλου, ενώ πολύτιμες ανάσες έδωσαν οι Άντιτς, Σερμαντίνι, Σλούκας χωρίς φυσικά να υστερήσει κανείς, καθώς ΟΛΟΙ συνείσφεραν στην «θρυλική» ανατροπή και στην κατάκτηση του τροπαίου. Από τη Ρεάλ ξεχώρισαν ο Ρούντι, ο Σέρχι Ροντρίγκεζ  o Γιούλ και ο Σλότερ.

Τα δεκάλεπτα: 10-27, 37-41, 61-61, 100-88

Η Ρεάλ μπήκε αποφασισμένη από τα πρώτα κιόλας λεπτά του αγώνα και με όπλα την εξαιρετική άμυνα και την ευστοχία …για όσκαρ από μακρινή απόσταση πήρε από την αρχή κεφάλι στο σκορ απέναντι στον νωθρό Ολυμπιακό που σίγουρα αιφνιδιάστηκε από το γρήγορο και σχεδόν αλάνθαστο παιχνίδι των Μαδριλένων.

Το σκορ άρχισε να παίρνει διαστάσεις από τα μέσα κιόλας του 1ου δεκαλέπτου όταν η Ρεάλ με τον Μπέγκιτς έκανε το 7-17 στα 4 λεπτά πριν την λήξη, ενώ στην αμέσως επόμενη επόμενη επίθεση ο Ρούντι με τρίποντη «βόμβα» ανέβασε στο +13 (20-7) την ώρα που ο Μπαρτζώκας προσπαθούσε να βρει λύσεις απέναντι στην ευστοχία της Ρεάλ (4 στα 5 τρίποντα). Με απανωτά καλάθια και μάλιστα σε αιφνιδιασμό η ισπανική ομάδα σταδιακά εκτόξευσε την διαφορά ακόμη και στους 17 (!) πόντους με τους Γιούλ και Ρούντι κάνοντας το 10-27, σκορ με το οποίο έκλεισε η πρώτη περίοδος.

Η κατάσταση βελτιώθηκε άρδην για τον Ολυμπιακό στο δεύτερο δεκάλεπτο, βελτιώνοντας αισθητά την άμυνά του, ενώ επιθετικά βρήκε πολλές λύσεις από τον πάγκο, με τους Περπέρογλου και Άντιτς με σερί από τρίποντα να ροκανίζουν σταδιακά την διαφορά. Ο Άντιτς και στην συνέχεια οι Χάινς και Περπέρογλου έδωσαν ένα σερί 8-0 στον πρωταθλητή Ευρώπης στα 7.17΄΄ πριν την λήξη του πρώτου ημιχρόνου μειώνοντας σε 18-27. Αυτό ήταν. Το σύνθημα για την ανατροπή είχε δοθεί, και η ομάδα του Μπαρτζώκα υποχρεώνοντας σε πολλά λάθη και κακές επιλογές στην επίθεση την Ρεάλ πλησίασε ακόμη και στο -5 (28-33) με τον καταπληκτικό Άντιτς, ενώ πολύ δουλειά σε άμυνα και επίθεση έκαναν ο Χάϊνς (άψογος κάτω από τα καλάθια) και ο Σλούκας με τρεις βολές του οποίου ο Ολυμπιακός έκλεισε την ψαλίδα της διαφοράς στο -4 (37-41) με το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Κάποια λάθη δεν επέτρεψαν στην ομάδα του Ολυμπιακού να κάνει την ολική επαναφορά ακόμη και στο 2ο δεκάλεπτο, ωστόσο επετεύχθη ο βασικός στόχος στην 2η περίοδο, ο περιορισμός του γρήγορου ρυθμού που είχε επιβάλλει στην αρχή η Ρεάλ και φυσικά η «επιστροφή» στο σκορ.

Olympiakos Real 2013Στο δεύτερο ημίχρονο …ήταν η ώρα του «Kill Bill» Σπανούλη, να «οπλίσει» και να «σκοτώσει» με τρία σερί τρίποντα τη Ρεάλ Μαδρίτης, που μέχρι εκείνη την ώρα ήλεγχε τον ρυθμό του αγώνα έστω και αν είχε απωλέσει την μεγάλη διαφορά του πρώτου δεκαλέπτου. Ο Έϊσι Λο με το ξεκίνημα της 3ης περιόδου μείωσε ακόμη και στο -2, όμως ο Μπέγκιτς ανέβασε και πάλι στο +4 για τους Ισπανούς. Κάπου εκεί ….πήρε μπροστά ο Βασίλης Σπανούλης που με τρία διαδοχικά τρίποντα έκανε το +3 (48-45), ενώ λίγο αργότερα ο Έϊσι Λο στο 5.42΄΄ ανέβασε ακόμη και στο +6 (52-46) πετυχαίνοντας την απόλυτη ανατροπή, κάτι μάλλον φυσιολογικό για τον Ολυμπιακό που …έχει συνηθίσει τους φιλάθλους του σε παρόμοιες ανατροπές! Ωστόσο η Ρεάλ δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της λέξη και με ένα μικρό σερί πέρασε μπροστά (55-56) με τρίποντο του Ρούντι στα 3.01 πριν την λήξη της τρίτης περιόδου. Σε αυτή την προσωρινή όπως αποδείχθηκε αναλαμπή της Ρεάλ βοήθησε πολύ και ο Σλότερ, αλλά ο Σέρχι Ροντρίγκεζ. Η λήξη της τρίτης περιόδου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες με 61-61 και όλα έδειχναν ότι οδηγούμασταν σε ένα αμφίρροπο και συγκλονιστικό φινάλε…..Ωστόσο οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν άλλη άποψη και μπήκαν …. «αφηνιασμένοι» και αποφασισμένοι να λυγίσουν την όποια αντίσταση των Ισπανών.

Καθοριστικής σημασίας καλάθι ήταν αυτό που πέτυχε ο Βασίλης Σπανούλης στα 7.17΄΄ πριν το φινάλε, όταν ανέβασε με μακρινό τρίποντο την διαφορά στο +8 (70-62). Περπέρογλου και Σλούκας κράτησαν την διαφορά στα επίπεδα των 7 πόντων (75-68), όταν η Ρεάλ με ένα μικρό σερί μείωσε και πάλι στο -3 (70-67). Η εξαιρετική άμυνα και το μυαλωμένο παιχνίδι των παικτών του Μπαρτζώκα δεν επέτρεψε στην ισπανική ομάδα να πλησιάσει ακόμη περισσότερο. Παρόλα αυτά η Ρεάλ με συνεχόμενα φάουλ που κέρδιζε είχε την ευκαιρία να διατηρείται κοντά στο σκορ, μέχρις ότου …πάρει και πάλι μπροστά η «ερυθρόλευκη μηχανή» που με καλάθια των Σερμαντίνι (καθοριστικής σημασίας το έμμεσο τρίποντο που πέτυχε στο 35΄ με καλάθι και μια βολή), Άντιτς και Παπανικολάου (κάρφωμα) ανέβασε την διαφορά στο απίστευτο 84-70, λίγα λεπτά πριν την λήξη….Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε – ποιος άλλος; - ο Βασίλης Σπανούλης με τρίποντο από τα 8,5 μέτρα (!) βάζοντας τίτλους τέλους στον τελικό (90-79) στα 1.32΄΄. Οι Ισπανοί με διαδοχικά φάουλ που έκαναν, αντί να μειώσουν έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να πιάσει τους 100 πόντους από την γραμμή των ελεύθερων βολών. Το τελικό σφύριγμα της κόρνας της γραμματείας βρήκε τον Ολυμπιακό στην κορυφή του ευρωπαϊκού Έβερεστ, νικώντας με 100-88 τη Ρεάλ, πετυχαίνοντας συγχρόνως κάτι που μόνο η Γιουγκοπλάστικα και η Μακάμπι έχουν πετύχει, να κατακτήσει δηλαδή για 2η σερί φορά τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Τσέρεμπουκ (Ιταλία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρίζικ (Ουκρανία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Χάινς 12, Λο 20 (1), Άντιτς 10 (1), Σπανούλης 11 (5), Περπέρογλου 10 (2), Σερμαντίνι 3, Σλούκας 11, Πάουελ 2, Πρίντεζης 5, Παπανικολάου 5, Κατσίβελης.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Ντρέιπερ, Φερνάντεθ 21 (3), Σουάρεθ 5, Ρέγιες 4, Μίροτιτς 7 (1), Ροντρίγκεθ 17, Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5 (1), Γιουλ 14 (4), Σλότερ 9.

*** Στην «Ο2 Αρίνα» βρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και οι «ερυθρόλευκοι» ποδοσφαιριστές Μπάλας Μέγιερι και Γιάννης Μανιάτης

Tidak ada komentar:

Posting Komentar